De Wet van Sinterklaas 3e druk

negatieve emoties op een rijtje…

“Stress” gebruik ik als containerbegrip voor het hele scala aan negatieve emoties. Voor de nuance heb ik een aantal negatieve emoties op een rijtje gezet. Het zal niet moeilijk zijn om in te zien dat het leven van verruit de meeste mensen gereguleerd, gecontroleerd en uiteindelijk geruïneerd wordt door een of meerdere negatieve emoties:

Jaloezie

Verdachtmaking

Afgunst

Zelfmedelijden

Wreedheid

Kwaadaardigheid

Bitterheid

Lichtgeraaktheid

Spijt

Machtswellust

Gierigheid

Wantrouwen

Cynisme

Geweld

Zelfbeklag

Kritiek

Feeksachtig

Zorgen (maken)

Walging

Verwarring

Zeuren

Minachting

Vernielzucht

Het slechtste zien

Onverenigbaarheid

Gevoel van falen

Zelfminachting

Ruziezoekend

Wrok

Haast

Wanhoop

Wroeging

Twijfel

Slechte wil

Schuldgevoel

Onverschilligheid

Teleurstelling

Onzekerheid

Schaamte

En tenslotte:

Angst en woede – met die kanttekening dat deze ook functioneel kunnen zijn mits er een daadwerkelijke levensbedreiging is. Maar dan ook uitsluitend voor dat moment.

Negatieve gevoelens. Ze zetten de filmpjes, verhaaltjes en ‘dialogen’ aan in je denken. Ze zoeken erkenning. Ze zoeken redenen om te blijven en gevoed te worden. Natuurlijk mag je ze koesteren, maar ze bepalen dan zowel je denken als je doen en laten. Luister maar naar wat mensen over zichzelf zeggen als ze negatief zijn: “Ik ben …. (vul maar in).

Of toch liever zelf de regie over je leven voeren en negatieve emoties geen rol meer laten spelen? Maak dan nu een afspraak voor een training waarin je in drie weken leert om er effectief mee af te rekenen.

Hou jij je professioneel bezig met stressmanagement  www.makeyourselfcount.com

Hou jij je professioneel bezig met het coachen op stressmanagement van anderen?

–       Wil je een methode leren waardoor je anderen kunt trainen om in drie weken geen last meer van negatieve emoties te hebben?

–       Geef je dan nu op voor de Zomercursus ‘Counting’. Bel of app Rob de Best op 0653 266 360 of stuur een mail naar robdebest@mac.com

Meer weten? Kijk op www.makeyourselfcount.com

 

 

 

 

 

Plaats een reactie

Call Now Button