De Wet van Sinterklaas 3e druk

Van 163 wetenschappelijke onderzoeken naar 1 boek naar 1 blog naar 1 conclusie:

Meer veerkracht, meer gevoel van vrijheid en levenslust? Ik ben er heilig van overtuigd dat negatieve emoties een essentiële rol spelen als je dat niet kunt ervaren. Net als dat ik er heilig van overtuigd ben dat ze eenvoudig zijn op te sporen en te neutraliseren. Deze laatste overtuiging is op basis van ruim 20 jaar ervaring als ‘coachapeut’, de eerste is op basis van een idee dat ik heb overgenomen uit de filosofische traditie van de Vierde Weg. Waarmee mijn ervaring dus feitelijk een praktische poging was om het idee te onderzoeken.

Emoties… ze hebben al jaren mijn belangstelling en interesse. Vreemd genoeg kennen we (nog) geen emologen. De medische specialisaties richten zich of op het brein of op het lichaam, maar opvallend genoeg niet op wat die twee met elkaar verbindt. Omwille van mijn interesse kon ik dan ook niet om het boek ‘Het Emotionele DNA’ heen van de onvolprezen Prof. Dr. Pierre Capel. Academicus als hij is, dook hij in 163 onderzoeken over wat stress en ontspanning met je doet. Stress hier als containerbegrip voor het hele scala aan emoties die te koste gaan van levensvreugde.

Wat Onvruchtbaarheid, Aderverkalking, Fybromyalgie, Tumoren, Depressie, Diabetes en Burn-out met elkaar te maken hebben? Stress. In zijn boek beschrijft Capel glashelder wat er zoal in de verschillende breindelen gebeurt, welke stoffen waar worden aangemaakt, welke werking ze hebben op ons systeem. Gedetailleerd tot op celniveau. Dat ‘stress’ ten koste ging van energie en levensvreugde, zal voor niemand een verassing zijn. Dat stress ook tot fysieke klachten kan leiden, zoals rug- en nekpijn, weten we ook wel. Maar dat het dus zo erg kan worden? Ja, dus.

Omdat ik geen medicus ben, ben ik altijd verre gebleven van fysieke klachten. Mijn benadering is een combinatie van ‘een goed gesprek’ met wat oefeningen (coach) en waar nodig aangevuld met acupressuur, shiatsu en nog wat meer therapeutische kunsten. Ik geloof in deze benadering van primair zelf leren doen en waar je zelf niet bij kan mag even geholpen worden. De oefeningen van het programma ‘counting’ hebben in die zin zeker hun waarde bewezen en werkzaamheid aangetoond, maar je zult ze zelf moeten doen.

Ook deze schoenmaker blijft bij zijn leest. Ik ga me vanuit mijn praktijk niet richten op fysieke aandoeningen. Wel heeft het lezen van dit boek me nog dieper overtuigd van hoe belangrijk het is om iets met stress te doen voordat je lijf je vertelt dat het nu grondig mis is. Helaas heb ik daarbij ook de ervaring dat mensen die (zichtbaar) last hebben van stress doorgaans denken dat het wel weer overgaat, dat het wel meevalt, dat het wel weer goed komt als ze maar weer even op vakantie kunnen of denken dat het voorbij gaat als de omstandigheden maar veranderen… Hoeveel mensen hebben nu medische behandeling nodig omdat ze de omstandigheden de schuld gaven van hun stress? Hoeveel omdat ze dachten dat twee weken Bonaire voldoende compensatie zou zijn?

Onwillekeurig komt een aanwijzing van Ouspensky bij me boven: ‘Gevoel zit in jou, niet in de omstandigheden die dat gevoel oproepen’. Stress zit niet in omstandigheden, maar in de betekenis die je aan die omstandigheden geeft. Aangezien je zelf die betekenis gegeven hebt, ben jij ook degene die die betekenis kan veranderen. Daar even hulp bij vragen is niet gek. Veel ‘betekenissen’ zitten op onbewust niveau en de reactie vanuit je emotionele breindelen is 30.000 keer sneller dan dat je bewust kunt waarnemen. Gelukkig biedt je lijf hier dan ook weer de ingang naar de oplossing van (onbewuste) stress. Van bewust worden van onnodige spierspanning met shiatsu tot en met gebruik maken van je DNA op het niveau van cel-geheugen (kinesiologie).

De conclusie? Wacht niet tot je klachten je vertellen dat er iets mis is. Zorg niet alleen voor goede voeding en voldoende beweging maar doe ook eens per half jaar of zo een Alignment Check and Balance om fysiek, mentaal en emotioneel weer helemaal in balans te komen.

Plaats een reactie

Call Now Button