De Wet van Sinterklaas 3e druk

Alignment Check & Balance

Direct naar de oorzaak achter de oorzaak van wat je probleem in stand houdt: de Alignment Check & Balans

Geen ellenlange gesprekken of tijdrovende verhalen. Als de oplossing zou zitten in wat je weet dat je hebt meegemaakt, dan had je het probleem zelf al opgelost. Sommige dingen kun je niet zelf oplossen, zoals je jezelf nu eenmaal ook niet aan je eigen haar uit een moeras kunt trekken, hulp van buitenaf is dan onmisbaar. Zoek je een evidence based interventie die snel en effectief werkt bij mentaal-emotionele problemen dan is dit iets voor jou. Doorgaans is één sessie voldoende om weer maanden vooruit te kunnen. En ook bij ernstiger klachten zijn zelden meer dan drie sessies nodig.

Waar je last van hebt kun je zelf wel aangeven. Waardoor je daar last van hebt is soms bekend, veel vaker niet. Stel bijvoorbeeld dat je nu last hebt van verlatingsangst en je zou weten dat je moeder je toen je tweeënhalf was een keer in de winkel vergeten is dan lijkt het logisch om die twee met elkaar te verbinden. Probleem is alleen dat ‘weten’ hoe het komt niet hetzelfde is als de oplossing. Daarbij is het nog veel interessanter waardoor jij in die situatie op die manier reageerde, maar dat weten we niet. Veelal is dat de oorzaak achter de oorzaak, en daar kunnen we wel achter komen.

Define Your Future Self

Met alles dat je geleerd hebt, ben je gekomen tot waar je nu bent. Maar om verder te komen is er meer nodig. Vanuit het enneagram als psychologisch model gezien, kun je stellen dat je karakter feitelijk betekent dat je 1/9 van je potentieel hebt aangesproken. De (automatische) stressreactie die bij je karakter hoort, wordt in stand gehouden door een emotie. Het neutraliseren van die emotie geeft de ruimte voor verdergaande individuele ontwikkeling.

Stagnerende emoties geven een gevoel van onvrijheid

Als je wilt wat je kunt en kan wat je wil, is er niets aan de hand. Als dat niet zo is dan is de oorzaak een ‘stagnerende emotie’. Met als gevolg dat je leven niet gaat zoals je dat graag wilt. Veelal accepteren we dat van onszelf als ‘zo ben ik nu eenmaal’ of zijn we handig geworden in het vermijden van situaties die een ongemakkelijk gevoel geven. Tot er iets gebeurt waardoor we er niet meer omheen kunnen: een plotselinge verandering in je omgeving of je bent het nu echt zat om voor de zoveelste keer tegen hetzelfde aan te lopen of je lijf geeft aan dat het niet meer gaat (energiegebrek, slapeloosheid tot en met hoofdpijn, lage rugpijn, schouderklachten enzovoort)

Sterk verkort is de Alignement Check & Balance gebaseerd op het feit dat emoties – waarbij angst, woede en verdriet de belangrijkste zijn – hun oorsprong hebben in ons instinctieve functioneren (het overlevingsmechanisme) en dat deze zo’n 30.000 keer sneller zijn dan ons denken en bewustzijn. Vanaf het prilste moment van ons bestaan, zowel prenataal als in de eerste drie jaar van ons leven, krijgen we ontelbaar veel impressies te verwerken. En al die impressies worden rudimentair verdeeld in aangenaam en onaangenaam. De ‘imprints’ die als gevolg van waarneming en emotie ontstaan zijn verbindingen tussen het emotionele brein en het mentale brein. Een taak van het mentale brein is immers om dingen te verklaren. Een beperkende overtuiging ontstaat dan wanneer je jezelf de schuld geeft van een emotionele pijn. Door deze rationalisatie klopt het verhaal weliswaar, maar het klopt natuurlijk niet.

Punt is dat deze stagnerende emotie onbewust die beperkende overtuiging oproept wanneer je in een situatie bent die voldoende lijkt op wat je eerder hebt meegemaakt. En we maken allemaal wat mee: een besef van honger terwijl je nog maar 7 maanden oud bent kan al een overtuiging veroorzaken. Geen schuld, geen verwijt en het was op tijd opgelost maar je hebt er de rest van je leven mee te maken. Het resultaat van al deze verbindingen tussen het mentale en emotionele brein levert een groot aantal ‘habits’ waardoor je vrijwel automatisch reageert op de duizenden impressies die je op een dag binnenkrijgt. De meeste van die reacties zijn bruikbaar, maar sommige kunnen je precies dat opleveren wat je niet wilt.

Hoe ziet zo’n sessie eruit?

Afhankelijk van wat er nodig is. Het kan een ‘goed gesprek’ zijn waarin je er zelf achter komt wat je tegen houdt; of je krijgt een aantal oefeningen die je zelf kunt doen tot en met een meer therapeutische benadering.  Omdat de oorzaak achter de oorzaak doorgaans diep verborgen ligt is het vaak handiger om die gelijk op te sporen en te neutraliseren. Dit kan met een combinatie van een oefening, kinesiologie, biosensor, shiatsu, acupressuur en/of energetische middelen. Dat betekent ook dat het niet nodig is om diep te graven in je herinning en eerst ‘het verhaal’ te reconstrueren of te analyseren. Er geen last meer van hebben is beter dan weten waardoor je last hebt…

En… de consequenties in €€? 

Je bent welkom in mijn nieuwe praktijk op een bijzonder mooie plek in Wassenaar.

Als het doel van de sessie is om je groeipotentieel vrij te maken, of het een enkelvoudig probleem zoals stress of  reis- of vliegangst is één sessie van ongeveer anderhalf uur doorgaans voldoende. De vergoeding hiervoor is € 180,- (ex BTW).

Bij serieuze klachten als ernstig energieverlies, depressieve gevoelens of verwerkingsproblemen, leert de ervaring leert dat een traject van 3 sessies voldoende is, waardoor je in staat bent om (nog) meer de regie te voeren over je eigen reacties en je leven. Dat is fors korter dan de meeste trajecten, zeker dan die in de reguliere zorg. Voor dit traject essential coaching van drie sessies betaal je € 690,- exclusief BTW en inclusief mijn persoonlijke betrokkenheid gedurende het gehele traject (N.B. veelal worden deze sessies door werkgevers vergoed als er een arbeidsgerelateerde klacht is)

Bewust niet gebonden of aangesloten

Het protocol Essential Coaching, waar de Alignment Check & Balance op gebaseerd is,  heeft een AGB-code gekregen in 2006 waardoor zorgverzekeraars (een deel van) de sessies vergoedden. Op zich natuurlijk een mooi blijk van erkenning. Consequentie was dan wel het voldoen aan allerlei verplichtingen, een lidmaatschap beroepsvereniging enzovoort. Met andere woorden: bijna een dag per week bezig zijn voor anderen om te kunnen blijven doen wat ik zelf bedacht heb. Kortom, deze vorm paste niet bij de vrijheid die ik voorsta. Ik ben dus ook niet gebonden aan enige organisatie, wel hanteer ik de ethische principes die je van een beroepsbeoefenaar mag verwachten.

Call Now Button