The Art of Making Yourself Count
Mindfullness? Meditatie? Vergeet ’t maar. Start Counting!
Zeven (7) vragen aan Rob de Best over een verbluffend eenvoudige en effectieve methode om af te rekenen met:
stress
piekeren en zorgen maken
slapeloosheid
concentratieproblemen
emotionele labiliteit
(1) Gelukkiger worden met jezelf en je leven. Er is bijna geen onderwerp waar zoveel over gesproken wordt. Is Counting weer iets nieuws?
Counting is niet nieuw. Integendeel, counting is zo oud dat de oorsprong ervan niet eens meer is na te gaan. Zeker is dat Pythagoras het gebruikte in zijn school, zeker is ook dat deze methode werd gebruikt in het oude Perzie, in Byzantium en in scholen die bestonden voor de Babylonische spraakverwarring uitbrak. Aan de ene kant is het bijna te simpel voor woorden. Aan de andere kant, als je er mee bezig gaat zul je al snel merken wat een ongelooflijke kennis over ‘de mens’ hierachter schuilgaat. Het is dan ook de meest eenvoudige en doeltreffende manier om jezelf te ontwikkelen, rust in jezelf te vinden en de regie over je leven te verbeteren.
(2) Er zijn heel veel methoden en technieken bekend. Wat maakt Counting anders?
Counting is gebaseerd op het verbeteren van de samenwerking van je drie belangrijkste kwaliteiten: je gedachten, je emotie en je fysieke doen. Waar vrijwel alle andere methoden richten zich slechts op één van die drie, betrekt Counting alle drie je “delen” tegelijkertijd. En het mooie is, je kunt het ieder moment van de dag toepassen, waar dan ook! Het vraagt geen voorkennis, geen voorbereiding, geen attributen, geen speciale ruimte. Alles wat je nodig hebt om het te doen, heb je al bij je.
(3) Je bent hier al erg lang mee bezig. Waarom maak je het nu pas bekend?
Een combinatie van veel zaken. Ten eerste wat je al aanhaalde dat er al heel veel op dit gebied wordt aangeboden. Veel daarvan is gemystificeerd, hoort bij een bepaalde levensbeschouwing of – erger nog – zijn trucjes en lapmiddelen. Ik kan kiezen om me daaraan te storen, ik kan ook kiezen om een waardig alternatief te bieden. Ten tweede speelt dat er weliswaar veel bruikbare literatuur is, maar dat deze moeizaam te vinden is en nog lastiger te reconstrueren. Ten derde – wellicht wel de meest belangrijke – is dat ik het eerst goed genoeg wilde doorgronden voordat ik het publiek wilde maken. Uiteindelijk zijn het de resultaten van de mensen die al met Counting begonnen zijn, waardoor ik besloot om ‘breder te gaan’. “Werkt het?” is al jaren mijn credo. Na ruim 15 jaar praktisch onderzoek en ervaring durf ik ronduit te beweren: het werkt!
(4) Stress is een veelbesproken onderwerp bij HR en managers. De kosten van stress zijn dan ook gigantisch. Is dat waarom jij je primair op bedrijven richt?
Nee. Ik richt me primair op mensen. Wel is het zo dat te veel mensen last hebben van stress die veroorzaakt wordt door of op het werk, of door de combinatie van werk met de rest van hun leven. Zo kennen we het SMC-syndroom: Single, Moeder, Carrière – en waar ben ik gebleven in mijn leven? Het is daarmee wel zo dat mensen die werken meer effect zullen merken. Vooral omdat je voor Counting geen extra tijd hoeft vrij te maken, je er geen speciale plek of ruimte voor nodig hebt en er heel veel momenten op een dag zijn waarop je het kunt toepassen. Dat meer ontspannen werknemers een positief effect hebben op de werksfeer, de onderlinge communicatie, de relatie met klanten en collega’s en dus leidt tot minder verzuim en beter resultaat, is mooi meegenomen. Al is het om diezelfde reden wel redelijk dat een bedrijf deze sessies zou willen organiseren.
(5) Werkt het? Je durft inmiddels wel te beweren dat het werkt. Hoe weet je dat zo zeker?
Ik benhet principe van Counting een jaar of 15 geleden tegengekomen. Er zat iets in dat me direct fascineerde, waardoor ik het verder ben gaan onderzoeken. Delen ervan heb ik gebruikt in een coachingsprotocol dat ik op basis daarvan heb ontwikkeld. Dit protocol heb ik ingezet bij nogal uiteenlopende klachten op mentaal-emotioneel gebied. Mijn opdrachtgevers waren vooral ArBo-diensten. In eerste instantie kreeg ik clienten waar niemand eigenlijk goed raad mee wist. Counting bleek echter wel zeer effectief. Op basis van resultaat heb ik destijds (2005) ook een AGB-code gekregen, waardoor deze methode door ziektekostenverzekeraars werd vergoed. Het zijn dus uiteindelijk mijn coachees en mijn cursisten geweest die me hebben overtuigd. Hoewel het zeker klopt dat de wetenschappelijke onderbouwing en bewijsvoering steeds sterker wordt, blijf ik liever pragmatisch. Jij kunt alleen maar voor jezelf ontdekken wat het doet, daar heb je geen wetenschapper voor nodig.
(6) Ik hoor je verzekeraars, arbodiensten en cursussen noemen. Waarom ben je niet in die lijn doorgegaan? Je deed het toch best goed als therapeut.
Eigenlijk precies daarom. Ik wil geen therapeut zijn. Aan de ene kant hou ik niet van gedoe en er is veel gedoe tussen verzekeraars en aanbieders van zorg. Zeker de aanbieders van alternatieve zorg. Belangrijker nog is dat ik Counting niet als therapie zie, hoewel het zeker ook therapeutisch werkt. Ik zie het effectief kunnen omgaan met je gedachten, emoties en stress veeleer als een competentie, gewoon een vaardigheid die iedereen kan leren. Iets wat op een of andere manier uit onze opvoeding is verdwenen. Therapie heeft voor mij de klank van mensen die hulp nodig hebben en de oplossing van hun probleem aan anderen overlaten. Voor mij klopt dat niet, ik train liever mensen die verder willen met hun eigen ontwikkeling, mensen die hun volledige potentieel willen ontdekken en inzetten.
(7) Is Counting moeilijk te leren?
Nee, absoluut niet. Het moeilijkste is om niet te vergeten het te doen. In het begin vraagt dit wel wat aandacht. Aan de andere kant laat dit ook zien hoe gemakkelijk we ons laten afleiden door van alles om ons heen. We denken aan van alles, maar we vergeten onszelf. De inhoud van de oefeningen zou ik op een half A-4-tje kunnen schrijven, zo eenvoudig zijn ze. Tegelijkertijd is de content zeer belangrijk, zonder een goede uitleg snap je niet wat je aan het doen bent en waarom. Dit zou hetzelfde zijn als een apparaat van iemand krijgen zonder te weten waar je het voor kunt gebruiken.
Om Counting te leren is drie weken voldoende. De eerste week is een voorbereiding voor de tweede en de tweede week voor de derde. Daarmee heb je ‘het hele pakket’ in huis. Zo zit ook de opbouw van de begeleiding eruit. In principe zien we elkaar maar drie keer, daarna kun je het helemaal zelf. Rust, vrijheid, focus en energie… het zit allemaal in je, je moet het alleen wel weten te vinden. Vooral op die momenten waarop je het nodig hebt. Counting is vooral dat je op jezelf kunt rekenen, waar dan ook en wanneer dan ook…