De Wet van Sinterklaas 3e druk

Hoe verborgen emoties ongemerkt je leven kunnen vergallen…

Hoe verborgen emoties ongemerkt je leven kunnen vergallen…

-en hoe je de signalen van je lichaam kunt gebruiken om er geen last meer van te hebben-

Soms gaat het in je leven niet zoals je het graag zou willen. Zelfs al ben je over het algemeen best tevreden dan kunnen er toch wat aspecten zijn waarbij je zoiets hebt van ‘mwah…’ En wat je ook al geprobeerd hebt om eraan te doen, het verandert niet. Wat je wilt bereiken lukt niet of waar je vanaf wilt blijft hardnekkig terugkomen.

Dikke kans dat dit met verborgen emoties te maken heeft. Verborgen emoties zijn namelijk verantwoordelijk voor tenminste 90% van je dagelijks doen en laten met inbegrip van je gedachten en beleving. Al je gewoonten worden in gang gezet door deze emoties en het is zelfs de basis van je karakter. Een eigenschap van deze emoties is dat ze bijna 30.000 keer sneller zijn dan ons normale bewustzijn. Overigens is er geen enkel bewustzijn nodig om gewoonten hun werk te laten doen. Gewoonten worden daardoor automatisch in gang gezet. Met als gevolg dat je vandaag hetzelfde doet, voelt en denkt als gisteren en morgen hetzelfde doet, voelt en denkt als vandaag. En je omstandigheden van vandaag hetzelfde zullen zijn als die van gisteren en als die van morgen.

Om te begrijpen hoe je deze verborgen emoties kunt detecteren en vervolgens kunt neutraliseren, is het belangrijk om een paar dingen over jezelf te weten. Om te beginnen met het feit dat je niet over slechts één stel hersenen beschikt, maar over drie: je hebt een mentaal brein (denken) een motorisch brein (bewegen) en een emotioneel brein (beleven). Ze maken alle drie gebruik van hetzelfde lichaam, maar helaas… ze werken niet altijd samen. Daaronder zit ook nog een vierde brein: je instinctieve brein oftewel het automatische functioneren van hartslag, bloedsomloop, spijsvertering, ademhaling enzovoort. Dit instinctieve brein is identiek aan dat van alle andere gewervelde bewoners van deze planeet. En dit brein is de bron van je verborgen emoties. Vergelijk de snelheid van werking van je instinctieve brein met een kniereflex: de beweging is al gebeurd voor je het beseft.

Je instinctieve brein is al volledig in functie vanaf het moment dat je geboren bent, samen met je motorische brein. Het motorisch brein leert door kopiëren en imiteren en is tot je 9e jaar dominant. Het fundament van je karakter of persoonlijkheid is al gevormd zo rond je derde jaar. In je karakter zit een dominante drijfveer wat een voorspelbaar pakket aan voorkeuren en vermijding met zich meeneemt.

En… voorkeuren en vermijdingen hebben alles te maken met emoties: rudimentair zijn er ook maar twee: vanaf het moment dat je leeft verdeel je alles wat je meemaakt in prettig of onprettig. En omdat alleen je instinctieve brein volledig functioneert worden al die impressies ook daar opgeslagen, voor de rest van je leven bewaard en geactiveerd zodra er ook maar iets gebeurt dat een herinnering oproept.

 Je instinctieve brein is de basis van je leven en de functie is dan ook levensbehoud. Hierin onderscheiden we ons in niets van alles dat op deze planeet bestaat. Alles dat beweegt is op zoek naar warmte, voedsel, ruimte en een kans om een bijdrage te leveren aan de instandhouding van de soort. Hier komen dan ook de basisemoties vandaan:

 • Angst voor een gebrek aan warmte, voedsel of lucht.
 • Woede zich uitend in territoriumdrift en lijfsbehoud.
 • Zelfschaamte gekoppeld aan het aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht om een bijdrage te kunnen leveren aan het in stand houden van de soort.

Dat we ze niet kunnen waarnemen, betekent allerminst dat ze er niet zijn en voor een wezenlijk deel ons leven bepalen. Emoties zijn de energieleveranciers van onze gewoonten, met inbegrip van wat we ons karakter noemen. Je zult dus op zoek moeten naar op welke manier verborgen emoties zich laten zien in je doen en laten, je oordelen en je veroordelingen en je voorkeuren en vermijdingen.

Kijk bijvoorbeeld eens naar jaloezie en onderzoek bij jezelf in welke situaties je jaloezie voelt of voelde opkomen. Probeer je zo’n situatie levendig voor de geest te halen en onderzoek dan waar in je lijf er een spanning ontstaat, verstarren je kaken? Trek je je mondspieren samen? De spieren rondom je ogen? Gaat je ademhaling sneller? Dieper of juist oppervlakkiger? Je schouders? Je handen? Ga je met je voeten bewegen? Druk op je borst? Knoop in je buik? Enzovoort. Alleen onderzoeken, vooral niet wegdrukken! Je zult dan merken als je die spanning – bijvoorbeeld het samentrekken van je mondspieren – echt wilt onderzoeken dat die spanning ‘als vanzelf’ verdwijnt, vaak vanzelf gevolgd door een diepe ademhaling. Met het verdwijnen van die spanning wordt de emotie geneutraliseerd en kan die dus minder snel en uiteindelijk helemaal niet meer getriggerd worden. Dit geeft een vrijheid om je reactie te kiezen in situaties die ‘vroeger’ altijd lastig waren.

Zo kun je (om te beginnen) het hele rijtje hieronder afgaan…

 • Jaloezie
 • Verdachtmaking
 • Afgunst
 • Zelfmedelijden
 • Wreedheid
 • Kwaadaardigheid
 • Bitterheid
 • Lichtgeraaktheid
 • Spijt
 • Machtswellust
 • Gierigheid
 • Wantrouwen
 • Cynisme
 • Geweld
 • Zelfbeklag
 • Kritiek
 • Feeksachtig
 • Zorgen (maken)
 • Walging
 • Verwarring
 • Zeuren
 • Minachting
 • Vernielzucht
 • Het slechtste zien
 • Onverenigbaarheid
 • Gevoel van falen
 • Zelfminachting
 • Ruziezoekend
 • Wrok
 • Haast
 • Wanhoop
 • Wroeging
 • Twijfel
 • Slechte wil
 • Schuldgevoel
 • Onverschilligheid
 • Teleurstelling
 • Onzekerheid
 • Schaamte
 • En tenslotte:
 • Angst en woede – met die kanttekening dat deze ook functioneel kunnen zijn mits er een daadwerkelijke levensbedreiging is. Maar dan ook uitsluitend voor dat moment.

Verborgen emoties. Ze zetten de filmpjes, verhaaltjes en ‘dialogen’ aan in je denken. Ze zoeken erkenning. Ze zoeken redenen om te blijven en gevoed te worden. Natuurlijk mag je ze koesteren, maar ze bepalen dan zowel je denken, je doen en laten en hoe jij je leven ervaart.

Om verborgen emoties te neutraliseren kun je het beste gebruik maken van het feit dat je emotionele brein de ‘kleine spiertjes’ in je lichaam aanstuurt. Omdat ze allemaal zijn terug te voeren op het instinctieve brein, geeft iedere emotie een ‘vecht-, vlucht- of freeze-respons. Spieren spannen zich, hartslag gaat omhoog enzovoort: het lichaam maakt zich klaar voor actie. Deze kleine spiertjes zijn vooral goed merkbaar en zichtbaar in je gezicht. Dat is ook de reden waardoor we aan iemands gezicht vaak kunnen zien hoe hij of zij zich voelt.

Ditzelfde kun je natuurlijk doen als je iets meemaakt dat direct een fysieke sensatie veroorzaakt: onderzoeken! Breng je volledige aandacht naar, of nog beter in, die sensatie en bestudeer het. Niet analyseren! Als er gedachten bij opkomen is dat prima, bekijk ze maar ga er niet in mee en probeer de sensatie ook niet te labelen als een bepaalde emotie.

Dit bovenstaande is wat je zelf al kunt doen. Soms zitten verborgen emoties wat dieper verstopt waardoor een specifiek hierop gerichte coaching-sessie nodig is. Als je er zelf niet helemaal uitkomt, bel dan gewoon even voor een afspraak.

Meer weten? Bestel “Bekijk Het” op https://www.bravenewbooks.nl/site/index.php?r=userwebsite/index&id=rob_debest/bookdetails/256179

Plaats een reactie

Call Now Button