De Wet van Sinterklaas 3e druk

Waarom de meeste anti-stress methoden wel goed zijn maar niet goed werken…

Stress maakt dat we minder slimme beslissingen nemen, dat we ons egoïstischer gedragen en, zoals recent aangetoond, versnelt stress ook het verouderingsproces. Eigenlijk is er geen enkel argument te bedenken waarom je niet van stress af zou willen. Echter, als je kijkt naar het groeiend aantal mensen met stress en burnout dan lijkt dat steeds minder goed te lukken. Waar ligt dit nu aan?

Voor een deel heeft dit te maken met het idee dat we denken dat stress wordt veroorzaakt door iets buiten ons. Bijvoorbeeld door onze drukke baan, door het (moeilijke) gedrag van anderen of door tijdgebrek. Dit klopt niet. Stress zit in ons zelf. Dit is goed nieuws want dit maakt dat jij alleen er ook iets aan kunt doen.

Ook lijken de meest genoemde remedies tegen stress lang niet altijd het gewenste effect te hebben. Yoga, meditatie, mindfulness, boswandelingen, muziek luisteren, tai chi en gedragsverandering zijn veruit het meest populair als je zoekt naar manieren om te ontspannen. Sommige methoden zijn zelfs wetenschappelijk onderzocht en laten inderdaad veranderingen in hersengolven en hormoonspiegels zien. Dus Eureka! zou je denken.

Helaas vragen veruit de meeste remedies om een (te) grote verandering van je dagindeling. Natuurlijk is het heerlijk om ’s morgens een half uur te mediteren, maar om daar de wekker (nog) eerder voor af te laten gaan, is voor de meeste mensen niet haalbaar. Nog even los van het feit dat het effect van die meditatie vrijwel direct voorbij is als het tegenzit met het verkeer naar je werk of als je chagrijnig wordt van de regenbui onderweg naar het station.

Laten we eerlijk zijn. Voor vrijwel iedereen die werkt blijft er weinig ruimte over in de agenda. Zeker als je ook nog jonge kinderen hebt. Als er al geen gekke dingen gebeuren, ben je zo rond een uur of 9 ’s avonds klaar. Een aflevering Netflix en blij dat je naar bed mag. Hoe goed boswandelingen ook zijn, ik zou je niet graag ’s avonds nog het bos in sturen. Yoga en Tai chi is heerlijk om te doen. Maar ook dat kost tijd en het is al helemaal niet effectief als je je moet haasten om op tijd in de yogaklas te zijn.

Veel anti-stress methoden vinden ook hun oorsprong in Oosterse tradities en hoe liberaal we onszelf in Nederland ook vinden, geldt hier toch het ‘wat de boer niet kent…’. De nuchterheid waar we om bekend staan, biedt weinig ruimte voor zweverigheid.

Toch is dit alles niet de belangrijkste reden waarom de meeste anti-stress methoden wel goed zijn maar onvoldoende werken. Het meest essentiële lijkt nog steeds stelselmatig over het hoofd te worden gezien, namelijk: stress is een emotie. Wij mensen hebben drie breinen: een mentaal brein, een emotioneel brein en een fysiek brein. Stress heeft dus alles met het emotionele brein te maken. En jazeker, via fysieke oefeningen als tai chi kun je het emotionele brein beïnvloeden. En via mentale oefeningen kun je ook het emotionele brein beïnvloeden. Maar het blijft slechts een tijdelijke beinvloeding waarvan het effect na de oefening doorgaans weer snel verdwenen is.

Wat er nu nodig is, is het leren samenwerken van alle drie de breinen tegelijkertijd. Het mooie is dat wanneer fysiek en mentaal samenwerken, het emotionele brein wel mee moet doen. Het is de metafoor van de wilde olifant (emotie) die links en rechts geflankeerd wordt door tamme olifanten waardoor het in het gareel blijft. Met als gevolg dat je niet meer meegesleept kunt worden door iets dat zich buiten jou afspeelt. Dus regie kunt blijven voeren over je reactie op die omstandigheden.

Hoe doe je dit?

De stress-methodiek van Counting bestaat uit een serie simpele oefeningen volledig gericht op het verbeteren van de gelijktijdige samenwerking van je drie breinen, waardoor er wel een duurzaam effect wordt bereikt. Een bewering die gestaafd wordt met ruim 15 jaar ervaring. Een fijne bijkomstigheid is ook dat deze oefeningen eenvoudig te integreren zijn in ieders normale dagpatroon. Je hebt er niets meer voor nodig dan jezelf en je kunt het op ieder moment en op iedere plaats toepassen.

–       Hou jij je professioneel bezig met het coachen op stressmanagement van anderen?

–       Wil je een methode leren waardoor je anderen kunt trainen om in drie weken geen last meer van negatieve emoties te hebben?

–       Geef je dan nu op voor de Zomercursus ‘Counting’. Bel of app Rob de Best op 0653 266 360 of stuur een mail naar robdebest@mac.com

Meer weten? Kijk op www.makeyourselfcount.com

Plaats een reactie

Call Now Button